Onsdag 11-01-26

Har varit i stallet på förmiddagen och kom precis ur duschen. Hemtentan skrev jag färdigt igår och jag ska inte vara i skolan förens 15.00 idag. Vilket betyder nästan tre timmar att ägna åt konsten att göra ingenting. Underbart skönt. Lönen borde trilla in innan helgen också, känns bra eftersom jag jobbade mycket i december.

Runt.

Det går mest runt i huvudet. Men nu är veckan i alla fall planerad.

Dagen gick åt att åka fram och tillbaka till Karlstad och inse att schemat var ändrat i sista sekund och att jag missade introduktionen (till den här kursen också). Ägnade istället resten av dagen åt att hälsa på papi, åka och handla, passa hunden, skriva två sidor till på hemtentan och förbereda inför mormor och morfars besök imorgon. Har precis landat hemma efter att ha varit i stallet och tagit hand om älsklingarna.

På fredag ska det firas att höstterminens sista hemtenta är inskickad. Då kanske jag landar igen.

Lördag 11-01-22

Idag var det träning på schemat för både lilla bruna och stora älgen. Två genomkörare och jag är absolut helt matt i kroppen, har skavsår både här och där. Men hästarna utnyttja sina halvtimmar väl och det gick att ta båda ett steg längre. Lite samling på lilla bruna och lösgörande som gjorde att stora älgen till och med visade gångarter som jag inte riktigt trodde att hon hade. Inspirerande.









Baby.

Sitter och tittar igenom gamla foton på datorn. Tänk att den lilla bruna galenpannan har bott hos mig i över tre år nu.

Jag minns fortfarande första gången jag såg honom, han rusade runt i en longerlina och bockade för allt vad han var värd. Och det enda som konstaterades var att han var alldeles för liten. Och veterinärbesiktningen, när han hoppade över boxdörren 10 minuter innan veterinären kom dit och lyckades skrapa upp benet (han har fortfarande ett litet ärr kvar på insidan av benet). Och när han var så jobbig att rida att jag hellre longerade hela veckan för att slippa sitta upp. Och när han med råge kom sist i en unghästdressyrklass. Och när han sprang så fort i terrängen att han missade terränghindrena. När han skrubbade sönder hela svansroten i transporten. Och alla gånger som han försökt få av mig genom att bocka, snurra runt eller backa ner baklänges i ett dike på bakbenen. Och när vi vurpade och han trampade mig på axeln med extra långa broddar och jag blev ihopsydd med veterinärutrustning (jag har fortfarande kvar ett ärr efter det). Och när han var så hysterisk på dressyrbanan att domarna var övertygade om att han var halt och veterinären godkände honom med kommentaren "det är en travare va?".

Men jag minns också första gången han kunde göra en avsaktning från galopp till trav utan att bli hysterisk. Eller första gången han var placerad i en fälttävlan. Och första gången han vann något (sensationellt nog en dressyrtävling). När han plötsligt accepterade hela konceptet med dressyr och höjde sin lägstanivå med ungefär 20 straff på tävling. När han lärde sig att stå stilla i en transport utan att försöka klättra ur den. När han tog sina första steg i ökad trav ute i skogen dagen innan julafton. När han skuttade över 140 på träning och det kändes som ett cavaletti. När han var placerad på DM, och när han var placerad på DM året därpå. När han hoppade runt sin första *-iga och det kändes lätt som en plätt. När han gick två perfekta hopprundor i Fagersta. När han slutade springa i hagen som en tok utan kunde komma in utan hela benen fulla av småsår. Och när han började kännas som min häst. Min egna lilla bruna tokiga häst som aldrig låter mig ha tråkigt.




Foto: Nils Lidén


Söndag 11-01-16

Har gjort många bra saker. Hopptränat två dagar i rad och fått mängder med beröm, lilleman skötte sig bättre än på väldigt länge och har mognat mycket under sina långa vilor senaste halvåret. Har skrivit ett par sidor på hemtentan och funderat ut en bra fortsättning. Och så har vi fått tag på och hämtat hem halm till våra hästar. Så nu står alla på tjocka halmbäddar och verkar väldigt nöjda. Och vi har halm hemma för en månad framöver. Både billigt och trevligt för hästarna. Och skönt att inte behöva åka på ströjakt flera gånger i veckan.

Torsdag.

Fantasin räckte inte längre när det kom till rubriken.

Överträffade mig själv när det kom till diciplin idag, gick upp när klockan ringde och har suttit och skrivit på första hemtentan i en timme. Inledningen är klar och jag har skissat på teorierna som ska användas senare.

Idag står pedikyr på schemat för gammelman och mammas tant. Sedan kommer en besökare och ska hälsa på Ozon. Hoppas att de kommer bra överens. Skulle vara en väldigt trevlig lösning.



Konsumera mera.

Efter att ha pysslat i stallet och ägnat några timmar åt att virra runt i universitetsbiblioteket och träffa gruppen inför onsdagens seminarium så begav jag mig neråt stan och fortsatte i gårdagens spår. Spendera mera helt enkelt. En duk till köket, nya underkläder för att råda bot på det som händer när man tvättar allt mer sällan, en fluffig frottémorgonrock, en påse från The Body Shop och ett par plagg till mamma.

New order.



Nya vårskor för att pigga upp en grå vardag. Nu ska bara snön försvinna...


Sunday morning.

Är tillbaka på fötterna igen. Har hunnit med ett par turer till ridhuset och några hoppfulla ambitioner. Och en del kurande under täcket. Det är liksom sånt väder just nu. Sex and the City-boxen går på repeat i väntan på en ny order från cdon. Imorgon börjar skolan igen och jag tänkte starta året med några timmars informationssökande på biblioteket. Och en sväng på stan. Är på jakt efter en stor pläd att ha i sängen. Gärna i fuskpäls.


Läget.

Läget är oförändrat. Eller möjligvis sämre.

Onsdag.

Ingenting fungerar. Jag vänder ut och in på mig själv för att hålla ihop det, och då verkar det ändå inte vara bra nog. Så om det varken duger att släppa allt eller anstränga sig för att inte allt ska rasa samman, vad gör man då? Den enda som är där, inte gör saker krångligare än de redan är och tröstar bekymmerslöst är en lurvig blondin med en blöt nos och förlåtande svarta ögon. Jag orkar inte tänka, inte agera och knappt inte finnas.



Nytt år.







Tisdag.

Snöstorm ute och allmän förvirring råder i hjärnan. Har varit i stallet och ordnat åt mina älskade. De hade dock inte den minsta lust att vara sociala i sin stora hage så jag får lita på att de är lika fina som alltid. Handlat och lagat mat. Invigt en av årets julklappar. Krupit upp i sängen med maten och tittat på Sex and the City. Försökt sortera lite i både huvud och kalender. Och börjat skissa på ena examinationsarbetet. Det är helt enkelt inte tider att vara lycklig i.





Soppan är en modifikation i brist på pumpa. Skiva lök, pressa vitlök och stek mjuka i lite smör och olja. Häll i ett par skivade morötter och potatisar samt curry och gurkmeja och stek en stund till. Häll på någon liter vatten, i med en buljongtärning och låt småkoka i ungefär en halvtimme. Mixa med en stavmixer i gytan till en puré. Spä ut med mjölk till önskad konsistens, smaka av med cayennepeppar och värm till serveringstemperatur. Servera med en klick cremé fraiche i.


Efterskott.











Foton som legat begravda i kameran lite alltför länge. Julafton med några av de allra finaste.


Satisfaction.

Ser på The Rolling Stones: Shine a light och dricker te. Får då och då en rysning av välbehag längst ryggraden. Attraktionen är total och fasen va bra de är.

RSS 2.0